Home Events Sectievoorzitters cursus

Sectievoorzitters cursus

Aanmelden kan NIET meer, de cursus is begonnen!

Veel gevraagd door onze collega’s en nu opgenomen in het programma van de TalentenAcademie omdat we de juiste cursusgevers gevonden hebben. Een ‘Must-go” voor elke sectievoorzitter of voorzitter in spe.

LET OP!: Aanmelden voor deze cursus zal inhouden dat je alle 4 de bijeenkomsten dient bij te wonen. Dit is normaliter een eendaagse cursus, nu opgesplitst op 4 dagen om de scholen te ontlasten.

Van sectievoorzitter naar sectieleider

Inhoud: De secties zijn weer in beeld. Zowel bij schoolleiding als bij docenten zelf. Sommige docenten hebben de sectie, die begin jaren ’90 ‘terrein verloor’, altijd een warm hart toegedragen, maar soms ook zijn de teams hét platform in de school geworden.

De matrix-structuur komt weer veel voor: secties, verticaal van klas 1 t/m klas 6, en teams, vaak horizontaal een jaarlaag of enkele jaarlagen in een afdeling omvattend. De secties zijn weer in beeld en daarmee ook de rol en het takenpakket behorende bij het sectievoorzitterschap. Het was lange tijd vooral een coördinerende rol en daarmee kon die functie ieder jaar door een ander vervuld worden. Dat lijkt op de meeste scholen verleden tijd aan het worden te zijn. Wat is en wat doet een sectievoorzitter en hoe onderscheidt een sectieleider zich van sectievoorzitters? Welke kansen voor werkplezier van docenten en leerplezier bij leerlingen biedt een anders dan tot nu toe vormgegeven sectievoorzitterschap, sectieleiderschap?

Enkele zaken worden steeds duidelijker:

– het is géén functie in de lijn; dat betekent dat de sectieleider wel zórgt voor zaken, maar er níet voor verantwoordelijk is

– er is sprake van gedeeld leiderschap; ieder sectielid is ergens deskundig in en heeft daar dan de ‘leiding’ over, bijv. toetsdeskundigheid, excursie opzetten, het hogere-orde-denken voor verschillende afdelingen overzien, etc.

– een sectievoorzitter/leider zorgt voor een dialoog in de sectie en heeft of ontwikkelt gespreksvaardigheden, empathische vermogens, ruimte laten zonder los te laten.

Niveau/doelgroep: voor beginnende, ervaren en zeer ervaren sectievoorzitter/sectieleiders.

Opbouw: een startdag en drie vervolgmiddagen waarbij zowel onderwijskundig leiderschap, persoonlijk leiderschap als beheersmatig management aan de orde komen. Het is een training en dat betekent dat er naast inhoudelijke input ook oefenmomenten zijn en tevens met, van en aan elkaar geleerd wordt op basis van eigen inzichten en ervaringen gekoppeld aan de theorie en praktijktheorieën. Tussen de bijeenkomsten wordt het geleerde toegepast in de eigen sectie. Om de drie weken – ongeveer – vinden de trainingsmomenten plaats.

Beoogd resultaat/doelstelling: het als eerste onder gelijken leren het voortouw te nemen bij onderwijskundige sectiezaken en daarbij vaardig kunnen inzetten van onderwijskundig leiderschap, persoonlijk leiderschap en vaardigheden die vallen onder beheersmatig management.

Datum

12 nov 2020
Verlopen!

Tijd

15:00 - 18:00

Locatie

Brandenbergcollege BcPL, Graafstraat 10, Landgraaf, Limburg, 6371 XS, Nederland
TalentenAcademie SVO|PL

Organisator

TalentenAcademie SVO|PL
Email
talentenacademie@svopl.nl
Website
https://www.talentenacademiesvopl.nl
REGISTREREN