Home Events ChatGPT: wat kan dit betekenen voor het onderwijs?

ChatGPT: wat kan dit betekenen voor het onderwijs?

Wanneer:donderdag 16 februari 2023Hoe laat:15:00 – 16:30 uurWaar:online via MS TeamsKosten:gratis

ChatGPT, een tool van OpenAI die moeiteloos hele essays, gedichten, verhalen en boekverslagen produceert, begint voor opschudding te zorgen. Ook in het Nederlandse onderwijs. Daarom organiseert Kennisnet een bijeenkomst waarin we de beweging rond ChatGPT uitleggen en duiden. In de sessie willen we met onderwijsprofessionals in gesprek over de vragen die de chatbot oproept.

Lang niet alles wat ChatGPT doet is foutloos, maar veel van de output die de chatfunctie levert is bruikbaar, ook in het onderwijs. En we hebben het hier dus over artificial intelligence: er komt geen mens te pas aan antwoorden die iemand terugkrijgt als hij een vraag stelt of opdracht geeft aan de chatbot.

De reacties op de chatbot, met name vanuit het onderwijs, zijn uiteenlopend: van verbieden tot omarmen, van relativeren tot ‘zeer voorzichtig mee zijn’. Eén ding is zeker: deze technologie is beschikbaar en verdwijnt niet meer.

Op de korte termijn roept dit vragen op bij leraren, schoolleiding én leerlingen:  

  • Wat is ChatGPT eigenlijk?  
  • Wat kan het wel en wat kan het niet?  
  • En welke impact heeft dat nu op ons onderwijs?  
  • Leerlingen gebruiken deze technologie al, maar weten ze wel hoe het werkt en dat niet altijd alles klopt wat de AI schrijft?  
  • Leraren vragen zich af wat ze moeten doen als leerlingen deze technologie gebruiken. En kunnen ze dat eigenlijk wel achterhalen?  

Op de langere termijn roept deze technologie nog meer vragen op. Als ChatGPT een boekverslag of essay kan schrijven, waarom zou een leerling dat dan moeten doen? Wat betekent dit voor de manier van toetsen? Zijn mondelinge en handgeschreven examens misschien wel de toekomst om zeker te weten dat de leerling iets begrijpt of beheerst? Maar we kunnen ook kijken naar de kansen die het biedt. Kan deze technologie bijvoorbeeld een vraag-antwoord-functie aanbieden waarbij algoritmen in natuurlijke taal aan leraren uitleggen hoe het ervoor staat met de klas, welke leerlingen extra instructie nodig hebben en waar dat advies op is gebaseerd? Kunnen we, kortom, voorbij het lezen en interpreteren van dashboards, en écht in gesprek met de AI? 

Voor wie

Iedereen in primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs die geïnteresseerd is in deze technologie, die hier vragen over heeft en er met ons over in gesprek wil gaan. De voorwaarde voor deelname is dat u zelf werkzaam bent in het onderwijs.

Programma

In januari 2023 maken we het programma deze online bijeenkomst bekend.

Aanmelden

ChatGPT zal in 2023 ongetwijfeld een belangrijk gespreksonderwerp zijn in scholen. Mis deze bijeenkomst niet en meld uzelf nu aan!

Datum

16 feb 2023
Verlopen!

Tijd

15:00 - 16:30
INSCHRIJVEN